søndag 28. desember 2014

In the streets of Guatemala IV

Så bars det opp fjellene til Pamoch og gjenvinningsstasjonen .
Stjørdal kommune og Innhered Renovasjon har vært med i et MIC-prosjekt der søkelyset ble satt på avfallshåndtering og kvinners deltagelse i samfunnet.
Dette samarbeidsprosjektet er nå desverre opphørt, men det viser at det har gitt resultater. 
Ikke alt like bra visstnok; knusemaskinen til glass ble ødelagt og nå driver de på gamlemåten og knuser det-med hammer...!
Ble imponert over komposterings systemet deres, skikkelig svart ,god jord de selv brukte til parkene rundtom i byen. Ble også brukt til skolering samt solgt.
Her ser dere Guri og Tove fra vennskapsgruppa, Guille som guidet oss på hele turen, samt en representant fra kommunen siden annlegget var stengt da vi var innom.
Egen gartner i annlegget hadde de også, og plantene ble brukt i parkene.
Politieskorte opp til annlegget hadde vi med oss også.
Plast er visstnok en stor utfordring som i resten av verden, men det jobbes med saken.
 Selv om de som jobbet der ikke var på jobb denne dagen, stilte to representanter fra hunderådet opp overalt der vi gikk og de skulle gi oss beskjed om at det var planer om å utvide området der oppe til enda bedre avfallshåndtering.
Voff-voff
Vel, vi fikk også tid til et lite besøk i det "grønne huset"  (bildet under)Det ligger sentralt nede i Pana. Det er en liten  gjenvinningsstasjon som heter "Centro de Acopio".  Et senter der avfall sorteres og viderebehandles før salg/transport til resirkulering. Et senter der innbyggerne kan levere papir, kartong, glass og plast.
Ser ut som om det er kvinner som jobber der også.
Siden kommer et innlegg om kreativgjenbruk og gjenbruk av ren nødvendighet.